Anti-maffia

Libera

In 1995 startten een groep jongeren die zich verenigden in de organisatie Libera, in Corleone, Sicilië een petitie waarin aan de overheid werd gevraagd om goederen die werden geconfisqueerd op de maffia terug te geven aan het volk voor sociaal hergebruik. Op 1 jaar tijd werden 1 miljoen handtekeningen verzameld en een jaar later was de wet realiteit.  Italië was daarmee het eerste land  in Europa met een wet op het sociaal hergebruik van eigendommen in beslag genomen op de georganiseerde misdaad.

Libera verenigt alle organisaties, scholen en individuen die strijden voor een maffia-vrije samenleving.  Ze sensibiliseren in scholen, via vrijwilligerskampen en opleidingen.  Verder richten ze zich ook tot de politiek, zowel Italiaans als Europees, om voorstellen te doen voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Libera Terra

In 2001 werden de eerste gronden toegekend en ontstond zo de eerste landbouwcoöperatie. Op dit moment zijn er 9 coöperaties die onder de naam Libera Terra samenwerken en hun producten op een eerlijke, ecologische verbouwen op geconfisqueerde boerderijen. De coöperaties werken samen met de lokale gemeenschappen en betrekken landbouwers die werken volgens dezelfde principes ook bij de organisatie.

Addiopizzo

In 2003 voerden een aantal jonge mensen een ludieke actie om de Palermitanen erop te wijzen dat de praktijk van het beschermgeld (de pizzo) niet enkel een probleem is van de producent maar dat ook de consument een verantwoordelijkheid heeft.  Een nieuwe anti-maffia organisatie werd geboren, genaamd Addiopizzo (vaarwel beschermgeld). Ze certificeert alle producenten die geen beschermgeld meer betalen en roept de consumenten op tot ethische consumptie.