Libera

Don Luigi Ciotti

10 september 1945. De laatste kogels van Wereldoorlog Twee fluiten nog rond de oren. Die dag ziet Luigi Ciotti het levenslicht. Ciotti groeit op in Turijn en laat zich tot priester wijden. In de jaren 60 en 70 zet hij talloze projecten op waarbij hij drugsverslaafden, daklozen en aidspatiënten helpt. In de nineties start de priester zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Falcone en Borsellino

“Parlate di mafia. Parlatene alla radio, in televisione, sui giornali. Però parlatene!” Praat over de maffia, dat was de boodschap van de Italiaanse onderzoeksrechter Paolo Borsellino. Een boodschap die hem duur te staan zou komen: Borsellino en zijn collega Giovanni Falcone worden in de zomer van 1992 vermoord. Italië reageert geschokt, want nog nooit had de Cosa Nostra zo openlijk de staat aangevallen. Er rolt een golf van protest door het land.

Don Ciotti richt in de nasleep Libera op, een koepelorganisatie die strijdt tegen de maffia. Libera wil in Italië een ethische, sociale en culturele omslag creëren: de organisatie maakt komaf met alle vormen van onrecht en onwettigheid die uit maffia-praktijken voortvloeien. “Er kan geen wettigheid zijn zonder gelijkheid”, poneert Ciotti. “We kunnen niet strijden tegen de maffia zonder sociaal beleid, zonder gelijke rechten en werk, zonder mogelijkheden voor de meest zwakken, voor migranten en armen.”

Om in die opzet te slagen, werkt Libera samen met duizenden scholen en verschillende universiteiten. Daarnaast bieden ze steun aan familieleden van maffia-slachtoffers en investeert de organisatie in onderzoek naar vrijheid en rechten. Maar het opvallendste zijn de vele maatschappelijke coöperaties die onder de vleugels van Libera actief zijn.

Land terugwinnen

Het doel van Libera Terra is even eenvoudig als moeilijk: land terugwinnen op de maffia. “We moeten verenigen wat de maffia verdeelt”, aldus Don Ciotti. Libera Terra strijdt sinds 1995 om de confisqueerde maffia-grond op een goede manier te hergebruiken. Die strijd – een petitie-actie die uiteindelijk één miljoen handtekeningen opleverde – heeft zijn effect niet gemist: het Italiaanse parlement keurde een wet goed om de gronden te herverdelen aan sociale organisaties.

Momenteel bewerken acht coöperaties zo’n 975 hectare land. Ze verbouwen graan, olijven, druiven, peulvruchten en groenten, allemaal biologische producten die voornamelijk in Italië worden verdeeld. Maar die producten geraken ook tot in België. Met Antico Sapore voeren we de producten van Libera Terra in en verdelen die aan winkels en restaurants.

Ook Oxfam Wereldwinkels startte een samenwerking met Libera Terra, dat zo de eerste Noord-partner werd. Je vindt een selectie van de Libera Terra projecten in alle Oxfam Wereldwinkels.